Carrot Cake
Ingredienten voor de cake:
200 g fijne wortelrasp
150 g lichte basterdsuiker (ik gebruikte donkere want de lichte was op)
100 g kristalsuiker
3 eieren (M/L)
180 ml zonnebloemolie (of neutrale plantaardige olie)
200 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
½ tl zout
2 tl kaneelpoeder
½ tl gemberpoeder
¼ tl nootmuskaat
75 g walnoten of pecannoten, grof gehakt (optioneel)
50 g rozijnen
1 tl vanille-extract
Cream Cheese Frosting
250 g roomkaas
125 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
250 g poedersuiker (gezeefd)
1 tl vanille-extract
Snufje zout
Ik heb de cake gebakken in een vorm van 16 cm. Normaal gebruik ik altijd 3 losse ringen, maar dit keer bakte ik hem in een hoge vorm. Daardoor was de baktijd wat langer dan normaal. Verwarm de oven voor op 170 graden. Wel de rozijnen ook vast in ruim water (wil je dit sneller doen? Doe het in kokend water). Snijd ook alvast de walnoten in kleine stukjes.
1. Meng de suiker en eieren en vanille tot een luchtig mengsel. Voeg al daarna de olie al roerende toe.
2. Meng de bloem, bakpoeder, zout, specerijen en meng dit kort tot een beslag. Als je een keukenmachine hebt, is het handig om nu de vlinder te gebruiken in plaats van de garde.
3. Voeg de wortel, walnoten en rozijnen toe. Meng kort door, zorg dat de rozijnen en wortel niet te veel kapot gaan.
4. Vet je bakvorm in, zelf doe ik altijd een stukje papier aan de onderkant zodat je echt zeker weet dat hij loskomt.
5. Bak op 170 graden voor 20 minuten (bij een hogere vorm duurt dit langer, check of de cake gaar is, want iedere oven is ook anders).
5. Klop de boter en de suiker tot een luchtig mengsel, voeg de roomkaas, het zout en de vanille eraan toe. Doe dit met de vlinder en laat even draaien, dan is hij lekker luchtig!
6. Snijd de taart in drie lagen
7. Doe de vulling per laag er tussen
8. Smeer aan de bovenkant af met doppen en haal een palet mes erdoorheen, dan krijg je de vorm van een bloem. Leg in het midden walnoten.
Geniet ervan!! En mocht je resultaat hebben, altijd leuk om te delen!